16 de març 2017

Esqui de muntanya al Tatras. Studena Dolina. 16 de març 2017


Dia 16. A Stary Smokovec agafem un funicular que ens pujarà fins Hrebienok. Alla visitarem una esglèsia feta de gel transparent. Ens posem els esquis i comencem a remuntar la Studena Dolina, per el marge dret, fins arribar al refugi més antic del Tatras , el Rainerova Chata. que actualment només es una cabana que on pots pendre algo i comprar algun record o mapa. Per el cami trobem alguns portejador que avituallen els refugis de la zona, carregats amb grans càrregues que des`rés veurem com pateixen en el seu dur treball a causa de l'esfor i de la excepcional ventisca que ens bufarà.
Seguim itinerari per la mateixa vall fins arribar amb forces dificultats al refugi Zbojnika Chata.
Per el camí hem hagut de equipar-nos amb les millors proteccions contra el vent, i hem gaudit de multitud de cascades i goulottes de gel que apareixen a cada ragó de les parets de la vall que remuntem.  També hem constatat la duresa de la fena de portejadors, a un dels quals el nostre guia Jaro ajuda alliberant-lo del pes dels seus esquis.  Més avall el clip de video d'aquest valent  treballador de la muntanya (que pocs dies després va perdre la vida en una clapa de gel).
Davant les dures condicions, decidim no saltar el coll que ens havia de dur a la vall veïna al NE nostre, i desfem camí fins el Rainerova Chata per remuntar cap on passarem la nit: el refugi Zamhosheko Chata....un refugi magnífic enmig d'una boscada, que convida a quedar-t´hi, a menjar, beure i escoltar les cançons locals que un grup de joves, amb tres guitarres, canten animats per les cerveses i la presència d'altres excursionistes. (ben diferent del que passa a la majoria dels  refus del Pirineu, on sempre sembla que et volen fotre fora)














Powered by Wikiloc